perjantai 17. toukokuuta 2013

AVOryn toimintaa kaudella 2012-.2013

AVOry Arjenhallinnan monikulttuurinen naisten yhdistys,
Home Economics Multicultural  Women’s Federation
Toimintakertomus 2012-2013
AVOry:n toiminta on jatkunut  toimintasuunnitelman mukaisesti 2012. Perustamisvuoden 2010 mainostaminen ja aktiivinen yhteydenotto ja esilläolo 2012 piti yllä AVOryn perustoimintaa menneenä talvikautena 2012-13. Puheenjohtajan Suadon verkosto, Trapesan naiset ,  Matinkylän asukastalon verkoston  ja Helinä Rautavaaran naiset ovat  jatkaneet erittäin aktiivisesti AVOryn toiminnassa.
Toteutunut ohjelma on sanataidekurssi lasten ja nuorten ohjaajille Helinä Rautavaaran museossa marraskuussa 2012. Kuva Opetetut ohjaajat pitivät satutunteja Entressen kirjaston lasten osastolla syksyn 2012. Satutunnit jatkuvat kirjaston toimintana 2013.  
Naisten päivän monikulttuurinen tapahtuma 8.3.2013 oli Trapesassa.  
13.3. 2013 osallistuttiin FIN-IFHEn järjestämän kansainvälisen kotitalouden päivän seminaariin Yliopiston Tiedekulmassa. Puheenjohtajan Suado Jaman tutkimus monikulttuuristen naisten ja nuorten syrjäytymisestä esitettiin Power Point esityksen tukemana. Hallituksen jäsenet Gita Kandel ja Leena Savisalo
Keväällä 2012 oli kurssi naisten terveydenhuollosta; viisi kertaa somaliksi ja suomeksi Trapesassa ja Matinkylän asukastalossa. Erityisesti perehdyttiin naisten terveyteen, hygieniaan ja ympärileikkaus teemaan.  Käytiin joukolla Lumenen myymälässä Kauklahdessa kauneuden ystävänpäivillä joulukuussa.       
Kesällä 2012 kasvatettiin vihanneksia, sipuleita, perunoita, hernettä, kaalia, kurkkuja, kurpitsoita ja kukkia omalla kasvimaalla Kauklahdessa kahdella palstalla. Syksyllä palstat kalkittiin.                                             
Helinä Rautavaaran museon kanssa jatkuu suuri Somali häiden tutkimus. Sitä varten kootaan aineistoa. Ks kuvia. Huhtikuun 23. päivänä keskiviikkona häätutkimuksen hanke teki somalialaisia hääruokia Trapesassa.
Kansainvälisen kattojärjestön IFHE:n kongressissa Melbournessa heinäkuussa 2012 oltiin näyttävästi esillä. Sihteeri Leena sai Agronomiliitolta matkaan apurahan. Helmikuussa 2013 osallistuttiin vuosikokoukseen.
Koko vuosi on kokoonnuttu Trapesassa keskiviikkoisin kello 11-14 ja Matinkylän Asukastalossa maanantaisin ja torstaisin kello 11-14. Erityisesti Somalien käyttämien leninkien, aluspukujen ja halattien ompelemista varten käsityön tekemisen mahdollisuus ja ompelukoneen käytön opastus on ollut tärkeää, koska vaatteita ei saa Suomesta valmiina. Myös korjausompelu on korvaamaton apu. Omankielinen juttelu ja teen juonti on mentaalista hyvinvointia, kun pikkulapset voivat olla mukana tai ovat kerhossa ja koulussa.  Kuva Omia leivonnaisia on tuotu muidenkin maisteltavaksi. Maanantaina 29.4.2013 tehtiin taatelikakku omin voimin asukaspuiston kerhohuoneessa. Paistettiin asukaspuiston keittiön uunissa.
Pääsiäiseen liittyen osallistuttiin 17.4. Filoksenian praasniekkaan.  Trapesan henkilökunnan rouvat valmistivat juhlaruoan lauantaina, kun kerhohuoneessa oli Pietarin katulapsia koskeva seminaari. Sunnuntaina pyhän veden pyhityksen ristisaaton ja jumalanpalveluksen jälkeen syötiin ja riemuittiin Kristuksenylösnousemusta.                                                                                                                                                  
Entressen kirjaston EntiKäs tapahtumaan on osallistuttu miten on ehditty joka toinen tiistai.
Kesällä 2012 autettiin Trapesan äiti / lapsi leiriä Ikaalisissa. Sihteeri oli kolme päivää suomalaisena apurina.  
Muistiin merkitsi 29.4.2013                        Leena Savisalo          AVOryn sihteeri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti